Οι επαγγελματίες συνήθως πρέπει να λάβουν ποικίλες αποφάσεις κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας τους. Αυτές οι αποφάσεις ποικίλλουν σε σημασία και συχνά απαιτούν από τα αυτά τα άτομα να υποβληθούν σε μακροχρόνιες, χρονοβόρες διαδικασίες για να αναλύσουν και να αξιολογήσουν τις επιλογές που έχουν στη διάθεσή τους.
Πολλοί εργαζόμενοι θεωρούν χρήσιμο να χρησιμοποιούν κάποια από τα εργαλεία λήψης αποφάσεων για να αφαιρέσουν κάποια από τα εμπόδια που παρουσιάζει συχνά αυτή η διαδικασία. Σε αυτό το άρθρο, εξηγούμε ποια είναι τα εργαλεία λήψης αποφάσεων, συμπεριλαμβανομένων των πλεονεκτημάτων από τη χρήση τους, και περιγράφουμε 11 διαφορετικές ασκήσεις και μεθόδους που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να κάνετε πιο συνετές και σωστές επιλογές.
1. Πίνακας απόφασης (Decision Matrix)
Οι πίνακες αποφάσεων μπορούν να σας βοηθήσουν να αξιολογήσετε τις ποικίλες επιλογές μιας απόφασης ολοκληρωμένα. Αυτά τα εργαλεία είναι ουσιαστικά πίνακες με πολλές στήλες, συμπεριλαμβανομένης μιας που περιέχει κάθε επιλογή και άλλων που περιέχουν όλους τους άλλους παράγοντες που παίζουν ρόλο σε μια απόφαση. Χρησιμοποιώντας αυτές τις πληροφορίες, μπορείτε να ταξινομήσετε όλους τους παράγοντες κατά σημασία και να βαθμολογήσετε κάθε επιλογή για να προσδιορίσετε ποια είναι η καταλληλότερη για τις ανάγκες σας.
2. Λίστες υπέρ/κατά
Οι λίστες προτερημάτων/μειονεκτημάτων ή τα γραφήματα t, σας επιτρέπουν να συγκρίνετε όλα τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα μεμονωμένων επιλογών. Για να χρησιμοποιήσετε αυτήν τη μέθοδο, μπορείτε να δημιουργήσετε μια λίστα με όλες τις πιθανές επιπτώσεις μιας απόφασης και να σταθμίσετε τη σημασία τους για να κατανοήσετε καλύτερα τις επιλογές σας. Αυτό το εργαλείο είναι συνήθως το καταλληλότερο για αποφάσεις με λίγες ή περιορισμένες επιλογές.
3. Δέντρο απόφασης (Decesion Tree)
Τα δέντρα αποφάσεων χρησιμοποιούν στατιστική ανάλυση και μπορούν να σας βοηθήσουν να κατανοήσετε καλύτερα προβλήματα που απαιτούν μια διαδικασία λήψης αποφάσεων σε πολλά στάδια ή επίπεδα. Αυτό το εργαλείο έχει συχνά τη μορφή γραφήματος ή μοντέλου που περιλαμβάνει την αξιολόγηση διαφόρων επιλογών και των αποτελεσμάτων τους. Τα δέντρα αποφάσεων μπορεί να είναι πολύ χρήσιμα όταν λαμβάνετε αποφάσεις που έχουν κάποιο επίπεδο αβεβαιότητας.
4. Ανάλυση κόστους-οφέλους
Οι αναλύσεις κόστους-οφέλους είναι χρήσιμες κατά τη λήψη αποφάσεων που έχουν οικονομικές επιπτώσεις. Αυτή η μέθοδος μπορεί να σας βοηθήσει να αξιολογήσετε το γενικό κόστος μιας επιλογής και τα οφέλη που μπορεί να προκύψουν από αυτήν. Σε αυτή την ανάλυση μπορείτε να προσδιορίσετε ποια απόφαση έχει το μεγαλύτερο όφελος και το χαμηλότερο κόστος για τη μεγιστοποίηση του κέρδους.
5. Τεχνική πολυψηφοφορίας (Multivoting)
Η πολλαπλή ψηφοφορία είναι μια τεχνική που μπορεί να βοηθήσει στη λήψη συλλογικών αποφάσεων σε μια ομάδα ενδιαφερομένων. Αυτή η τεχνική επιτρέπει στις ομάδες να περιορίσουν τις επιλογές τους ψηφίζοντας ποια επιλογή ταιριάζει καλύτερα στις ατομικές τους ανάγκες ή προτιμήσεις. Η ομάδα συνήθως ψηφίζει μέχρι να καταλήξουν συλλογικά σε μια τελική απόφαση.
6. Διάγραμμα επιρροής (Influence Diagram)
Τα διαγράμματα επιρροής είναι εργαλεία μέσω των οποίων μπορείτε να σταθμίσετε όλες τις πιθανές μεταβλητές που εμπλέκονται σε μια απόφαση. Αυτό το εργαλείο σταθμίζει μαθηματικά τις επιλογές, τις αβεβαιότητες, τους στόχους αλλά και τη διασύνδεσή τους. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτά τα διαγράμματα ως εναλλακτική λύση στα δέντρα αποφάσεων κατά την εξαγωγή συμπερασμάτων και την αξιολόγηση της πιθανής επιρροής των επιλογών και των αποτελεσμάτων τους στην τελική απόφαση.
7. Δοκιμή και λάθος (Trial and Error)
Η δοκιμή και το σφάλμα είναι ένα ενεργό εργαλείο λήψης αποφάσεων που επιτρέπει στα άτομα να δοκιμάσουν διάφορες επιλογές και να αξιολογήσουν τα αποτελέσματά τους. Η μέθοδος δοκιμής και σφάλματος περιλαμβάνει την εφαρμογή διαφορετικών επιλογών και την αξιολόγηση των πλεονεκτημάτων τους σε πραγματικό χρόνο. Αυτή η μέθοδος είναι συνήθως η πιο κατάλληλη όταν προσεγγίζετε μικρές, χαμηλού αντίκτυπου και αναστρέψιμες αποφάσεις.
8. Ανάλυση Pareto
Η ανάλυση Pareto, που πήρε το όνομά του από τον οικονομολόγο Vilfredo Pareto, είναι μια μέθοδος εξέτασης των επιλογών των διαδικασιών λήψης αποφάσεων πολλαπλών βημάτων με μεγάλο αντίκτυπο. Μέσω αυτής της μεθόδου, μπορείτε να ταξινομήσετε τις επιλογές κατά προτεραιότητα, προσδιορίζοντας ποιες μπορεί να έχουν τον μεγαλύτερο αντίκτυπο. Eδώ, μπορείτε να μεγιστοποιήσετε τον αντίκτυπο, κάτι που μπορεί να είναι εξαιρετικά επωφελές κατά τη λήψη οργανωτικών ή επιχειρηματικών αποφάσεων.
9. Ανάλυση SWOT
Η ανάλυση δυνατών σημείων, αδυναμιών, ευκαιριών και απειλών (SWOT) βοηθά τα άτομα να αξιολογήσουν τα ποικίλα περιστασιακά αποτελέσματα των επιλογών κατά τη λήψη μιας απόφασης. Αυτή η μέθοδος μπορεί να σας βοηθήσει να εντοπίσετε τα μειονεκτήματα και τα πλεονεκτήματα των πιθανών επιλογών μέσα από μια εις βάθος, πολύπλευρη εξέταση. Από εδώ, μπορείτε να μεγιστοποιήσετε τη δύναμη και τις ευκαιρίες και να ελαχιστοποιήσετε την αδυναμία και την απειλή.
10. Ανάλυση PEST
Η πολιτική, οικονομική, κοινωνική και τεχνολογική ανάλυση (PEST) μπορεί να σας επιτρέψει να εξετάσετε τους πολλούς εξωτερικούς παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν το αποτέλεσμα μιας απόφασης. Αυτή η μέθοδος είναι συνήθως χρήσιμη όταν αντιμετωπίζετε προβλήματα που απαιτούν από εσάς να δώσετε προσοχή στις τρέχουσες τάσεις και να προβλέψετε τις μελλοντικές. Για παράδειγμα, οι οργανισμοί μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτή την τακτική για να λάβουν αποφάσεις με στόχο να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί σε μια δεδομένη αγορά.
11. Μελέτη σκοπιμότητας (Feasibility study)
Οι μελέτες σκοπιμότητας περιλαμβάνουν τη φαντασία των πιθανών αποτελεσμάτων μιας διαδικασίας λήψης αποφάσεων. Μέσω αυτής της μεθόδου, μπορείτε να μοντελοποιήσετε τις διάφορες επιπτώσεις που προκαλούνται από κάθε επιλογή που έχετε στη διάθεσή σας. Με αυτό το εργαλείο, μπορεί να είστε σε θέση να αποφασίσετε ποιες στρατηγικές μπορούν να σας βοηθήσουν να μεγιστοποιήσετε τα θετικά αποτελέσματα διατηρώντας παράλληλα τη συνολική σκοπιμότητα.